Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. - Νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος απαρχαιωμένες πρακτικές

2010-08-11 00:00

ΦΙΛΕ ΚΥΝΗΓΕ ! ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΣΤΟΝ ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟ ΝΑ ΣΥΛΛΕΓΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΔΕΙΟΥΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΛΥΚΕΣ . ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΔΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ !!!!

 

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

Νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος απαρχαιωμένες πρακτικές

11 Αυγούστου 2010

 

Μεγάλη απογοήτευση προκαλεί η πρώτη Ρυθμιστική Απόφαση για το κυνήγι από το νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος για την περίοδο 2010-2011.

Οι πολλές υποσχέσεις και εξαγγελίες του Υπουργείου για επίλυση των νομικών κωλυμάτων σε σχέση με τις Ευρωπαϊκής Οδηγίες και τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου για το κυνήγι στην Ελλάδα, πριν την έκδοση της φετινής Ρυθμιστικής Απόφασης, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.

Η νέα Ρυθμιστική αποτελεί ακριβή επανάληψη της περσινής καθώς οι επι σειρά ετών πάγιες προτάσεις της Ορνιθολογικής και των υπόλοιπων περιβαλλοντικών οργανώσεων δεν ελήφθησαν υπόψη από το νέο Υπουργείο.

Προκλητικά και ψευδώς μάλιστα η ίδια η Ρυθμιστική αναφέρει ότι οι προτάσσεις της Ορνιθολογικής έχουν ληφθεί υπόψη.

Ο μόνος φορέας που δείχνει να εκτιμά τη συγκεκριμένη Ρυθμιστική Απόφαση είναι η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας. Τα προβλήματα της φετινής Ρυθμιστικής, τα οποία και επισήμανε η Ορνιθολογική κατά τη δημόσια διαβούλευση, είναι πολλά.

Όπως προκύπτει από απόφση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων1 το κυνήγι δεν πρέπει να ρυθμίζεται με περιστασιακές διοικητικές πράξεις, καθώς μπορούν να αλλάζουν από την εκάστοτε αρμόδια υπηρεσία, αλλά να το διέπει ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο.

Επίσης, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι κλιμακωτές ημερομηνίες (διαφορετικές ημερομηνίες λήξης της κυνηγετικής περιόδου ανά είδος) απαγορεύονται εάν δεν μπορούν να τεκμηριωθούν επιστημονικά, ενώ παράλληλα απαγορεύεται το κυνήγι κατά την μετανάστευση των πουλιών.

Το νέο Υπουργείο, παρόλες τις εξαγγελίες για αλλαγή της πολιτικής της Ελλάδας για το κυνήγι, αγνόησε την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, επιτρέποντας τις κλιμακωτές ημερομηνίες και το κυνήγι μέσα στο Φεβρουάριο, περίοδος η οποία συμπίπτει με την έναρξη της μετανάστευσης.

"Το νέο Υπουργείο επιλέγει να ακολουθήσει παλιές πολιτικάντικες μεθόδους, αγνοώντας τις πραγματικές ανάγκες προστασίας και διαχείρισης του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας μας. Παρά την κατάθεση προτάσεων της Ορνιθολογικής για ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, μετά την έκκληση του ίδιου του Υφυπουργού κ. Μωραϊτη, δεν έγινε η παραμικρή αλλαγή.

Εφόσον λοιπόν η ορθή διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος δεν αποτελεί προτεραιότητα για το νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αναμένουμε ότι η λύση για το κυνήγι στην Ελλάδα θα δοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή", τονίζει ο Ξενοφών Κάππας, Διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

 

ΠΗΓΗ : Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας www.ornithologiki.gr.

www.easy-hit-counter.com