ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΕΣΚΦ 2009

ΦΙΛΕ ΚΥΝΗΓΕ ! ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΣΤΟΝ ΚΥΝΗΓΟΤΟΠΟ ΝΑ ΣΥΛΛΕΓΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΔΕΙΟΥΣ ΠΛΑΣΤΙΚΟΥΣ ΚΑΛΥΚΕΣ . ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑ ΣΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΚΑΔΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ !!!!

«ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΚΥΝΗΓΙ»

23 / 09 / 2009

Και κυνηγοί και φυσιολάτρες; Γίνεται!

Ενας νεοσύστατος σύλλογος, που αποτελείται από κυνηγούς, ψαράδες και φυσιολάτρες, έρχεται απλά να επιβεβαιώσει αυτό που κάποιοι χαρακτηρίζουν οξύμωρο. Το ότι ο κυνηγός μπορεί να είναι ο βασικότερος προστάτης του περιβάλλοντος.

Με τη φωνή του προέδρου τους Γιάννη Κρανίτη και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που βγάζουν κατά τις κυνηγετικές εξορμήσεις τους έχουν βάλει στόχο να ακουστεί η φωνή των κυνηγών παντού και ειδικά στα αυτιά των ιθυνόντων.

«Πολεμούν» τους οπλοφόρους, αντιμετωπίζοντας τους αντικυνηγούς με επιχειρήματα και το βασικότερο μαθαίνοντας στα παιδιά τη θα πει φύση και πώς πρέπει να τη σέβονται κάθε στιγμή.

<<Συνέντευξη στη Βανέσσα Ρωμαίου>>

 Ερώτηση : Κύριε Κρανίτη , τι είναι ο Σύλλογος - Ελλήνων - Συνειδητοποιημένων - Κυνηγών - Φυσιολατρών ;

Απάντηση : Είναι ένας νεοσύστατος μη κερδοσκοπικός σύλλογος ή –αν θέλετε– η προσπάθεια μιας ομάδας ανθρώπων, κυνηγών, ψαράδων αλλά και φυσιολατρών, οι οποίοι θεωρούν τη φύση σπίτι τους και αποφάσισαν να κινητοποιηθούν, να υψώσουν τη φωνή τους δυναμικά σε όποιον παραβιάζει, καίει, κακομεταχειρίζεται και εκμεταλλεύεται τη φύση για πολιτικά ή μη οφέλη.

Ερώτηση : Πότε ιδρύθηκε ο σύλλογός σας;

Απάντηση :  Επίσημα, λίγο μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Όμως ουσιαστικά δραστηριοποιούμαστε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ερώτηση : Πώς ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια;

Απάντηση : Μερικά από τα άτομα που απαρτίζουν σήμερα το σύλλογο, μεταξύ των οποίων και εγώ, πρωτοήρθαμε σε επαφή μέσω ενός κυνηγετικού φόρουμ. Εκεί ανταλλάσσαμε απόψεις, καυτηριάζαμε τα κακώς κείμενα και γρήγορα είδαμε ότι συμφωνούσαμε σε πολλά. Ετσι βρεθήκαμε σε μια συγκέντρωση και κάπως έτσι αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε δειλά δειλά. Δυστυχώς, δεν ακουγόμαστε. Δεν έχουμε λόγο ως κυνηγοί. Και σ’ αυτό συμφωνούμε όλοι. Εμείς πιστεύουμε ότι ο κυνηγός πρέπει να ορθώσει, επιτέλους, το ανάστημά του. Κι αυτό θέλουμε να κάνουμε μέσα από το σύλλογο. Να βγάλουμε όλα τα στραβά που βλέπουμε να συμβαίνουν στη φύση. Ασχέτως αν τα πράττει οπλοφόρος ή φυσιολάτρης. Να αλλάξει, επιτέλους, αυτή η νοοτροπία που έχουν δημιουργήσει κάποιοι δημοσιογράφοι ότι οι κυνηγοί ευθύνονται για όλα τα δεινά που συμβαίνουν στο περιβάλλον. Εμείς, ως συνειδητοποιημένοι κυνηγοί, είμαστε οι πρώτοι που βρισκόμαστε μέσα στη φύση και οι πρώτοι που την υπηρετούμε με σεβασμό και δεν διστάζουμε να υποδείξουμε οποιονδήποτε την κακοποιεί. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια κινητοποιούμαστε, αποστέλλοντας επιστολές διαμαρτυρίας για θέματα που μας θίγουν και ως ανθρώπους ατομικά, αλλά και ως Έλληνες πολίτες.

Ερώτηση : Οι δραστηριότητες του συλλόγου;

Απάντηση : Φτωχές για την ώρα κατά την άποψή μου. Έχω βάλει σκοπό να φτάσουμε το σύλλογο σ’ ένα υψηλό επίπεδο. Να κάνει ουσιαστικό έργο. Να έχει φωνή. Για την ώρα καταγράφουμε τις καταγγελίες που έρχονται και τις ερευνούμε. Εθελοντικά μέλη μας κάνουν περιπολίες για φωτιές. Αυτό άρχισε από την πρώτη εβδομάδα που είπαμε να ξεκινήσουμε το σύλλογο. Ήμασταν αυτοί που ειδοποιήσαμε πρώτοι για τη φωτιά στον Υμηττό και γενικότερα λειτουργούμε πάντα ως ρεπόρτερ στους κυνηγότοπους με κάμερες και φωτογραφικές μηχανές.

Ερώτηση : Συνεργάζεστε με άλλες οργανώσεις, κυνηγετικούς συλλόγους, ομοσπονδίες ή οικολογικές οργανώσεις;

Απάντηση : Μετά τις τελευταίες πυρκαγιές, παραδώσαμε έναν τραυματισμένο πελαργό από το Μαραθώνα σε ημικαμένη κατάσταση (από ηλεκτροφόρα σύρματα ) στην κυρία Γανωτή, του συλλόγου προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής ΑΝΙΜΑ. Έχουμε κάνει κρούση σε όλες τις οικολογικές οργανώσεις, αναζητώντας συνεργασία με εκείνες που μαζί τους θα μπορέσουμε να αναδείξουμε τα εγκλήματα που γίνονται στο περιβάλλον και να τα περιορίσουμε. Αντιμετωπίζουμε όμως μια διστακτικότητα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε μπερδέψει τον όρο «είμαι οικολόγος» με τον όρο «είμαι αντικυνηγός». Και δεν έχουμε βρει ως τώρα ούτε μια οικολογική οργάνωση που να μην κλείνει προς το δεύτερο. Δυστυχώς, είναι πολλά τα λεφτά… Άρη.

Ερώτηση : Ο κόσμος πώς ανταποκρίνεται;

Απάντηση : Στην αρχή ήταν διστακτικοί. Βλέπετε έχουμε γεμίσει από συλλόγους και προέδρους και γραμματείς και Φαρισαίους. Ο δικός μας σύλλογος λέει: «Το διοικητικό συμβούλιο είναι μόνο για τους τύπους. Ο σύλλογός μας είναι αυτό που υπονοεί η λέξη. Συλλογικός». Κι αυτό έχει αρχίσει να το αισθάνεται ο κόσμος. Το ενδιαφέρον σήμερα ξεκινάει από τον Έβρο και φτάνει μέχρι και την Κρήτη. Οι πολίτες μπαίνουν στο site μας (www.seskf.com) ενημερώνονται, στέλνουν επώνυμες καταγγελίες, τις οποίες ελέγχουμε φυσικά και διαχειριζόμαστε πάντα με προσοχή, γενικότερα υπάρχει κινητοποίηση. Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι όσο πιο πολλοί είμαστε τόσο πιο ψηλά θα ακουστεί η φωνή μας. Δυστυχώς, τα χειρότερα έρχονται. Όχι μόνο για τους κυνηγούς, αλλά και για τους ψαράδες και τους απλούς περιπατητές. Αυτούς που θέλουν να βρεθούν στο βουνό με την οικογένειά τους, τα παιδιά τους και δεν θέλουν να περνούν μπροστά από σύριγγες, τόνους σκουπίδια και πακέτα τσιγάρα.

Ερώτηση : Πόσα μέλη έχει ο σύλλογος αυτή τη στιγμή και πώς γίνεται κάποιος μέλος;

Απάντηση : Τα μέλη μας φτάνουν πανελλαδικά σήμερα τα 120 άτομα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μέλη και Έλληνες που ζουν σε Γερμανία και Ιταλία και προσπαθούμε να βρούμε άκρη και προς τη Γαλλία. Είναι άνθρωποι που έρχονται στις διακοπές, αλλά ζουν στο εξωτερικό. Κάποιος που θέλει να γίνει μέλος θα πρέπει να συμπληρώσει μια φόρμα με τα στοιχεία του (την οποία μας υποχρεώνει το πρωτοδικείο να έχουμε) και να πληρώσει μια εγγραφή της τάξεως των 10 ευρώ το χρόνο, ένα ποσό που καλύπτει απλά τα λειτουργικά μας έξοδα.

Ερώτηση : Εχει τύχει να δεχτείτε απειλές;

Απάντηση :Οταν πρωτοξεκίνησε αυτή η προσπάθεια είχαν έρθει κάποια απειλητικά email. Όμως ήταν μόνο λόγια. Η πλειοψηφία μας είπε: «Είμαστε μαζί σας». ''Ηταν «κυνηγοί»;'' Δεν μπορώ να τους αποκαλέσω κυνηγούς. Ξέρεις πίσω από ένα ψευδώνυμο μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει. Να κρύβεται. Γι’ αυτό και στο φόρουμ του συλλόγου μας, τα μέλη απαιτείται να γράφουν επώνυμα. Με αυτό τον τρόπο κάθε καταγγελία έχει αξιοπιστία.

Ερώτηση : Στο site σας έχετε αναρτήσει φωτογραφίες από τη χωματερή που έχει δημιουργηθεί στο σκοπευτήριο της Σαλαμίνας.

Απάντηση : Ναι, είναι φωτογραφίες που τράβηξα ο ίδιος, μετά από καταγγελίες που έλαβα στο email του συλλόγου. Τελικά, μίλησα με τους ανθρώπους –οι οποίοι έγιναν και μέλη μας– και αποφάσισα να πάω ο ίδιος στην περιοχή. Είναι ένα λεπτό θέμα στο οποίο εμπλέκονται πολλοί. Από ό,τι έχουμε μάθει αυτή τη στιγμή η Σαλαμίνα είναι ένα γκέτο κι αυτό το ξέρει όλος ο κυνηγετικός κόσμος. Αν φωνάξεις τελείωσες. Γίνεσαι το μαύρο πρόβατο. Εμείς έχουμε συγκεντρώσει φωτογραφικό υλικό, αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που λένε πώς ξεκίνησε όλη αυτή η κατάσταση αλλά και σχετικά βίντεο και πιστεύουμε πως σιγά σιγά ξετυλίγουμε το κουβάρι της ιστορίας.

Ερώτηση : Κάνατε τους ρεπόρτερ στις καλοκαιρινές σας διακοπές;

Απάντηση : Ναι. Φέτος, για παράδειγμα, βρέθηκα στη Σύρο. Και ήρθα αντιμέτωπος με δύο κόσμους: Τον κόσμο των κυνηγών και τον κόσμο των αντικυνηγών, που, δυστυχώς, είναι περισσότεροι. Δυστυχώς, ακόμα περισσότεροι είναι οι οπλοφόροι στη Σύρο. Λυπάμαι που το λέω, αλλά όταν εμένα με πιάνει «κυνηγός» και μου λέει «πάλι καλά που υπάρχουν και τα κασετόφωνα και κυνηγάμε και κανένα ορτύκι», μπορείς να καταλάβεις τι γίνεται. Και, δυστυχώς, όλη η Σύρος ξέρει ποιοι βάζουν τα κασετόφωνα. Αλλά κανείς δεν μιλά.

Ερώτηση : Πιστεύετε πως οι Έλληνες κυνηγοί είναι συνειδητοποιημένοι;

Απάντηση : Οι περισσότεροι κυνηγοί την παρανομία μας την έχουμε κάνει. Όμως έχει διαφορά να την κάνεις μία φορά ή εσκεμμένα ή άθελα κι άλλο να είναι τρόπος ζωής. Όχι, δυστυχώς, δεν νομίζω πως είμαστε συνειδητοποιημένοι στην πλειοψηφία μας. Δεν υπάρχει η κυνηγετική παιδεία, όπως δεν υπάρχει και η τιμωρία για τους παρανομούντες. Ένας σωστός κυνηγός έχει ξεκινήσει με σωστές βάσεις από την παιδική του ηλικία. Κι ένας παράνομος κυνηγός που θα χάσει την άδειά του, εφόσον υπάρξει σωστή τιμωρία, δεν θα πάει στο δίπλα κυνηγετικό σύλλογο για να βγάλει καινούρια, όπως συνήθως συμβαίνει. Όταν στα 42 μου έχω μάθει πως ό,τι περπατάει και πετάει πρέπει να το «καθαρίζω», το παιδί μου δεν θα το μάθω να κάνει το ίδιο; Εμείς, ως σύλλογος, αυτή τη στιγμή μαζί με έναν ιερακοτροφέα είμαστε σε επαφή με κάποια σχολεία εδώ στην Αθήνα, στα οποία θα κάνουμε σύντομα επισκέψεις προκειμένου τα παιδιά να δουν από κοντά ένα γεράκι, ένα σέτερ κ.λπ. Να πούμε στα παιδάκια πώς πρέπει να συμπεριφέρεσαι όταν βρίσκεσαι στη φύση, τι σημαίνει κυνήγι και πως δεν είμαστε φονιάδες, αλλά προστάτες της.

Ερώτηση : Φέτος δεν βγάλατε κυνηγετική άδεια εξαιτίας των πυρκαγιών.

Απάντηση : Όπως δεν είχα βγάλει πάλι πριν από 2 χρόνια, με τη φωτιά που είχε πιάσει στην Πελοπόννησο. Δεν παροτρύνω κανέναν να το κάνει. Είναι η δική μου ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι σε μερικά άτομα που τώρα διαβάζουν και καταλαβαίνουν. Δεν αναφέρομαι, φυσικά, σε κυνηγούς.

Ερώτηση : Πόσα χρόνια κυνηγάτε;

Απάντηση : Ξεκίνησα παράνομος από 13 χρόνων δίπλα στο θείο μου. Άδεια έβγαλα στα 18 και σήμερα είμαι 42. Ασχολούμαι και με το κυνήγι και με το ψάρεμα. Δεν με ενδιαφέρει τόσο το θήραμα, γι’ αυτό και τα κυνηγάω όλα. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να βρίσκομαι στο βουνό. Όχι το αν θα γυρίσω γεμάτος ή άδειος. Η ομορφιά στο κυνήγι είναι η διαδικασία που θα γίνει αποβραδίς. Τα τηλέφωνα με την παρέα όλη την εβδομάδα για να κανονιστούν οι λεπτομέρειες. Το «πανηγυράκι» που γίνεται. Βέβαια, αν δεν θηρεύσουμε θα τσαντιστούμε. Θα μπούμε στο αμάξι και θα συζητήσουμε τα της επόμενης εξόρμησης.

Ερώτηση : Τι σημαίνει για σας κυνήγι;

Απάντηση : Το κυνήγι και το ψάρεμα για μένα είναι η αφορμή για να μπορέσω να διαφύγω από το τσιμέντο. Αν η επιλογή μου ήταν να είμαι ή ένας δασοφύλακας ή ένας φαροφύλακας, θα ήθελα να είμαι ο μισός στο βουνό και ο μισός στη θάλασσα. Κυνήγι είναι οι μυρωδιές από το βάλτο. Ο πρωινός αέρας που σε παγώνει και το μόνο που βρίσκεται έξω από τα ρούχα σου είναι το πρόσωπό σου. Το άρωμα από τα νούφαρα και τα καλάμια. Τα βατράχια τα οποία τα ακούς. Όλη αυτή η αίσθηση του να μη θέλεις να ανάψεις τσιγάρο, για να μη χάσεις όλες αυτές τις μυρωδιές που έχεις πάρει στα πνευμόνια σου. Η παγωνιά που την πατάς και σπάει. Οι μυρωδιές από το ρετσίνι στα δέντρα. Το νεράκι που θα σκύψεις και θα πιεις από το ρυάκι χωρίς να σε ενοχλεί η σκέψη ότι από πάνω έχει περάσει ένα κοπάδι πρόβατα. Η φύση είναι η ίδια μου η μητέρα.

Ερώτηση : Μελλοντικοί στόχοι σας;

Απάντηση : Θέλουμε να έρθουμε πιο κοντά με το κυνήγι, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Και να συνεχίσουμε να βγάζουμε τα στραβά προς τα έξω για να διορθωθεί ό,τι μπορεί να διορθωθεί. Και, επίσης, να αποκτήσουμε μια καλή επικοινωνία και συνεργασία με οικολογικές οργανώσεις που τους ενδιαφέρει ουσιαστικά το μέλλον της φύσης. Ο σύλλογός μας είναι έτοιμος να «κυνηγήσει» οτιδήποτε παράνομο συμβαίνει στη φύση.

Πηγή : Απογευματινή Κυνήγι.

www.easy-hit-counter.com